Osaajapula, osaajatase ja rekrytoinnin näkymät

October 5, 2022

Eilen 04.10.2022 järjestettiin Keskuskauppakamarin järjestyksessään ensimmäinen Suuri osaaja- ja rekrypäivä. Päivän aiheina käsiteltiin laajasti osaajapulaa ja mm. yrityksen osaajatasetta sekä teemoja työssä jaksamiseen, yhteisöllisyyteen ja kuinka se oikeastaan muodostuu.

Keskuskauppakamarin tuoreimman kyselyn mukaan jopa 70 prosenttia jäsenyrityksistä kamppailee osaajapulan kanssa ja näkee rekrytointitarpeen kasvavan. Lisäksi yli 50 prosenttia vastaajista kamppailee rekrytointihaasteiden kanssa lähitulevaisuudessa. Erityisesti ammatillisista osaajista on nyt suurin pula. Tulevaisuudennäkymien kannalta puolestaan ei puhuta vain yleisestä osaajapulasta sekä suomalaisen työikäisen väestön riittämättömyydestä, mutta myös yritysten kyvykkyydestä varautua tulevaisuuden tarpeisiin.

Lähde: Keskuskauppakamarin osaajakysely 09/2022

Työelämäprofessori ja pitkän uran tehnyt Reijo Karhinen avasi puheenvuorossaan osaajataseen käsitettä ja kuinka sen pitäisi olla osa yrityksen ydinprosesseja. Tukeva tase ja stabiili taloustilanne tai hyvä työnantajakuva eivät yksin riitä. Pitää pystyä näkemään tulevaisuuteen, olla kyvykkyyttä ottaa riskiä ja varautua tuleviin tarpeeseen. Kysymys kuuluikin, onko hyvämaineisen ja vakavaraisen yrityksen osaajatase kunnossa? Onko yrityksellä valmiuksia kouluttaa, panostaa ja rekrytoida osaajia tuleviin tarpeisiin? Nyt kysytään tulevaisuuden lukutaitoa ei yksin HR:ltä vaan liikkeenjohdolta.

Päivän aikana kuultiin monia mielenkiintoisia puheenvuoroja. Varman ylilääkäri Jan Schugk kertoi työkyvyn johtamisen muutoksista sekä datan roolista tulevaisuudessa ja dosentti, työelämän tutkija Arja Haapakorpi avasi työelämän muutoksia tutkimuksen valossa. Solitan henkilöstöjohtaja Outi Sivonen puolestaan kertoi yhteisöllisyyden muodostumisesta työpaikalla ja sen merkityksellisyydestä. Yhteisöllisyyttä ei ole pakollinen lähipäivä-policy vaan yhteisöllisyys muodostuu jokaisessa työyhteisössä eri tavoin ja jokaiselle eri tavalla. Tähän määrittely- ja suunnittelutyöhön kannattaa panostaa sekä osallistaa työntekijöitä.

Paneelikeskusteluissa käsiteltiin rekrytoinnin uusia tuulia ja muutoksia, joita työnantajat ovat kohdanneet ja kuinka niihin tulisi reagoida. Lisäksi keskusteluissa käytiin työn merkityksellisyyden, läpinäkyvyyden ja joustavuuden teemoja läpi. Joustavuutta korostavat niin työntekijät kuin työnantajatkin ja tätä korostivat myös päivän panelistit. Työelämä muuttuu jatkuvasti ja nyt vaaditaan uudistumiskyvykkyyttä sekä monenlaisia uusia työelämätaitoja. Myös työn luonne muuttuu monella alalla ja yhä useammat haluavat joustavuutta työhönsä erilaisin ratkaisuin: joustavin työsopimuksin, mikroyrittäjyyden, mahdollisesti etätyön tai vaikkapa lyhennetyn työajan kautta. Panelisteina toimivat Anu Ahokas StaffPointilta, Anni Hallila Frameryltä, Maria Hekkala HOK Elannolta, Tomi Salo Compass Groupilta, Arja Haapakorpi Tampereen yliopistolta ja Tomi Välimäki MPS:ltä.

Haluatko vaihtaa ajatuksia tai kuulla näistä teemoista lisää? Ota yhteyttä meihin, niin keskustellaan lisää!

How can we help? Please get in touch, we are excited to hear from you!

Related Articles

Lead Developer – Parking Energy Oy

Lead Developer – Parking Energy Oy

Parking Energy on kasvava yritys, joka tarjoaa käyttäjäystävällisiä ja skaalautuvia latausratkaisuja kaikille sähköautoilijoille, kiinteistöille, taloyhtiöille ja yrityksille. Tavoitteenamme on tehdä sähköautoilu mahdollisimman helpoksi kaikille osapuolille. Toimimme...

Java Developer – Veikkaus

Java Developer – Veikkaus

Tuotamme peleillä iloa ja suojelemme sitä. Haluamme, että suomalaisten pelaaminen pysyy ilon puolella. Tässä työssä vastuullisuus ohjaa kaikkea toimintaamme. Haluamme olla pelialana edelläkävijä ja vastuullisen pelaajakokemuksen suunnannäyttäjä. Hyvinvointi on meille...

Palvelinasiantuntija – Elenia

Elenia on Suomen toiseksi suurin verkkopalveluyhtiö ja suurin energia-alan palveluntuottaja. Verkkoalueellamme palvelemme 435 000 asiakasta, uudistamme ikääntyvää sähköverkkoa säävarmaksi ja kehitämme älykkään sähköverkon ratkaisuja. Palveluliiketoimintamme puolelta...